Din acest motiv, sute de copii sunt plimbaţi între spitale pentru schema terapeutică necesară. Şefii spitalului vorbesc de un proiect european pentru a reamenaja piscina.
De aproximativ zece ani, copiii bolnavi sunt plimbaţi la două spitale pentru a se vindeca. La Spitalul Clinic de Copii „Sfânta Maria“, cea mai mare unitate de pediatrie din regiunea Moldovei, nu există condiţii pentru ca pacienţii să facă exerciţii terapeutice în apă. De cele mai multe ori, pentru a se recupera, minorii cu afecţiuni ale aparatului neurolocomotor trebuie să facă, pe lângă proceduri de fizioterapie, şi proceduri de balneologie. Singurul bazin care exista în spital a fost închis, după ce a inundat subsolul unităţii, acolo unde se află Anatomia Patologică, iar cadavrele sunt ţinute în frigidere. Din anul 2003 şi până acum, piscina nu a mai fost reparată, iar în timpul perioadei de spitalizare nu mai pot face înot terapeutic. Pentru acest lucru, ei trebuie să meargă după externare la Spitalul de Recuperare, unde numărul de bolnavi adulţi este deja foarte mare.
Bazinul din beton, din gresie şi faianţă, de 18 metri cubi de apă, de la parterul Spitalului de Pediatrie, nu mai este folosit de zece ani, după ce apa a început să se scurgă la subsol. Nu s-au găsit bani pentru repararea acestuia şi, chiar dacă s-ar fi acoperit găurile şi s-ar fi reparat ţevile sparte, tot nu ar putea fi folosit. Greutatea este atât de mare, încât bazinul a curbat practic tavanul subsolului, iar umplerea cu apă ar face ca tencuiala să cadă peste frigiderele în care se ţin pacienţii decedaţi. La Secţia de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie nu se mai lucrează acum decât cu aparatură. „Facem doar fizioterapie, pentru că balneologia nu mai este posibilă, având în vedere că nu avem o piscină cu apă. Pentru unii pacienţi însă, înotul şi exerciţiile în apă fac parte din schema de tratament, iar rec