Un episcop al Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România, condamnat politic la şapte ani de închisoare şi care a suferit în lagărul de muncă de la Periprava, consideră că sunt tardive recentele măsuri luate împotriva fostului comandant al lagărului de muncă din Tulcea Ion Ficior.
Ioniţă Dumitru Nemţeanu, care a luat numele de călugăr Demosten, a declarat că acţiunea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc de a solicita Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie începerea urmăririi penale a fostului comandant al coloniei de muncă Periprava, Ion Ficior, pentru genocid, ar fi trebuit să fie declanşată imediat după Revoluţie, când mulţi dintre deţinuţii politici erau încă în viaţă.
“Eu zic una şi bună: prea târziu s-au trezit. Eu cred că nu este pentru ei pedeapsă”, a afirmat părintele Demosten, care se află acum la Mănăstirea Brădăţel din judeţul Suceava.
El îşi aminteşte des cruzimile din lagărul de la Periprava, care i-a marcat viaţa.
“Mă trezesc noaptea, aici, la mănăstire, şi am tendinţa să fug. Dacă nu ar fi uşa închisă, cred că aş fugi”, mărturiseşte arhiereul aflat acum la vârsta de 87 de ani.
Părintele Demosten a rememorat actele de cruzime ale angajaţilor coloniei de muncă de la Periprava, dar şi perioadele lungi de înfometare şi însetare prin care a trecut.
“Ei, când aveau un ordin să împuşte unul, împuşcau trei. Deţinuţii, când mergeam la porumb, mâncau porumb şi se umflau. Unul a murit chiar lângă mine, dar când îi lua de acolo, unde îi ducea noi nu ştim. Unul care era mai vechi ne spunea: Fiţi atenţi! Când îl duce la poartă, este un plutonier acolo care îi bagă o sârmă în inimă, ca nu cumva să se facă (să se prefacă mort – n.r.). Mulţi mureau de la apa proastă, care îi strica la burtă”, a povestit părintele Demosten pentru Agerpres.
Citeste mai mult pe RTV.N