Mica reformă a Justiţiei le-a găurit bugetul avocaţilor. Cuplurile ce se despart se duc la notar sau la Starea Civilă. Avocaţii din Baroul Iaşi sunt supăraţi că au pierdut mare parte din procesele de divorţ care, deşi nu le aduceau sume fabuloase, erau o sursă permanentă de venituri. De când căsătoriile se pot desface la notar, la mediator sau chiar la Starea Civilă, avocaţii au pierdut teren. Celelalte căi sunt mai rapide şi mai puţin costisitoare. Acum, la avocaţi se ajunge doar în cazul divorţurilor în care soţii nu se înţeleg, fie de la împărţirea averii, fie de la custodia copiilor.
“Eu luam între 1.500 de lei şi 2.500 de lei pentru un divorţ, în funcţie de complexitate şi de durata procesului. Aveam multe cazuri, acum doar câţiva mai ajung la noi, la avocaţi. Normal că mă deranjează”, a spus un avocat care a dorit să-şi păstreze anonimatul.
Tarif minim: 500 lei
Taxele pentru un divorţ prin notar sunt destul de scăzute. “Se plăteşte un onorariu de minim 500 de lei pentru procedura divorţului la care se aplică taxa pe valoare adăugată (TVA). Nu presupune taxa de timbru”, a declarat Andi Cheptine, preşedintele Camerei Notariale Iaşi şi Vaslui. Dar preţul nu e bătut în cuie, unii notari practicând tarife mai mari, dar oricum sub cele practicate de avocaţi.
Ieftin, discret şi repede. Acestea sunt cele trei avantaje ale divorţului la notar
În creştere
Chiar statistica întocmită de Camera Notarilor din Iaşi şi Vaslui confirmă acest trend. Astfel, în 2012, în cele două judeţe a fost înregistrat un număr de 381 de divorţuri realizate prin intermediul notarilor. Anul acesta, doar până în luna august, fuseseră deja contabilizate 332 de cazuri. Cu alte cuvinte, e sigur că la finalul anului, numărul căsătoriilor desfăcute la notar va fi mult mai mare decât cel din 2012.
Însă, un astfel de divorţ se poate realiza doa