Protestele pentru salvarea Roșiei Montane au continuat pentru a cincea duminică consecutiv în 30 de orașe din România și 34 de orașe din străinătate, afirmă Alburnus Maior, unul dintre oponenţii proiectului de la Roşia Monatnă, într-un comunicat remis luni. "Nici vremea rece, nici ploaia nu au descurajat zecile de mii de bucureșteni să pornească în marș pe bulevardele capitalei. "Fie ploaie, fie vânt, nu ne pierdem din avânt" sau "Un fluviu de oameni este mai puternic decât un lac de cianură" s-au auzit aseară printre ropotele de ploaie. La Sibiu, protestatarii au dat startul operațiunii “1000 de umbrele pentru Roșia Montană”, declarând că vremea rea nu-i poate ține în casă: "plouă, ninge, uniți vom învinge!". La Cluj Napoca protestatarii l-au "roșinat" pe ministrul Culturii Daniel Barbu, acuzat că distruge istoria, calcă în picioare tradițiile și patrimoniul. Fotografia ministrului a fost țintită cu roșii de participanții la manifestație", se precizează în comunicat.
Alburnus Maior transmite totodată că nu are încredere în acest caz nici în preşedintele Traian Băsescu şi nici în premierul Victor Ponta.
"Cu doar câteva ore înaintea începerii protestelor, președintele Traian Băsescu a participat la o emisiunie televizată unde și-a declarat neutralitatea pe subiectul Roșia Montană și dorința de a media între părțile implicate. Campania Salvați Roșia Montană îi transmite domnului președinte că nu poate fi mediator între societatea românească, Guvern și compania minieră datorită multiplelor sale antepronunțări în favoarea proiectului de minerit. Atât premierul Ponta cât și președintele Băsescu fac lobby pentru Roșia Montană Gold Corporation atâta vreme cât amândoi evită enunțarea problemei de fond – proiectul este incompatibil cu statul de drept", susţin cei de la Alburnus Maior, conform comunicatului.
"Teme precum locurile de muncă sau utilizarea cia