Sute de mii de funcţionari americani merg luni la serviciu fără să ştie dacă de mâine – marţi – va mai fi nevoie să se întoarcă la muncă, în condiţiile în care legislatorii au termen până la miezul nopţii să se pună de acord asupra unui buget provizoriu şi să împiedice o paralizie parţială a statului federal.
La ora 18.00 GMT, Senatul american îşi reia lucrările în cadrul cărora este de aşteptat să respingă un proiect de buget adoptat în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică de Camera Reprezentanţilor, ceea ce practic ar readuce negocierile în punctul de plecare, cu doar câteva ore înainte de începutul exerciţiului bugetar 2014.
Or, în lipsa alocării de împrumuturi noi, agenţiile federale ar putea fi puse în situaţia de a trimite în concediu fără plată peste 800.000 de angajaţi consideraţi ‘neesenţiali’ şi de a-şi reduce la minim efectivele, adică un ‘act de automutilare’, cum a formulat sâmbătă preşedintele Barack Obama în alocuţiunea sa săptămânală radiodifuzată.
Există, totuşi, şanse să se ajungă la un acord luni seara, pe ultima sută de metri, dar mulţi susţin că nu mai cred într-o astfel de posibilitate.
‘Ştim ce o să se întâmple. Luni Senatul îşi va relua lucrările, iar poziţia Camerei va fi respinsă din nou şi ne vom găsi în faţa perspectivei de sistare a operaţiunilor guvernamentale, luni la miezul nopţii, marţi dimineaţa’, a declarat duminică pentru canalul CBS senatorul democrat Richard Durbin.
Camera Reprezentanţilor a adoptat un proiect de buget pentru două luni şi jumătate, care ar asigura un răgaz până la 15 decembrie pentru negocierea unui buget oficial pentru 2014. Dar, la presiunile aleşilor care reprezintă mişcarea Tea Party, la textul adoptat de Cameră au fost adăugate două amendamente, privind amânarea cu un an a intrării în vigoare a unor aspecte-cheie ale legii de reformă a sistemului de sănătate promulgate de pre