Scris de Simona Albinaru - Pentru noul program alocarea financiară a fost redusă cu un miliard de euro.Unele măsuri din noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020 ar putea fi deschise în avans, chiar de la începutul anului viitor.
Astfel, dacă regulamentul de tranziţie ne va permite, pe măsurile care, practic, vor cunoaşte o prelungire şi prin regulamentele europene se încearcă pe răspunderea statului membru, chiar în prima parte a anului 2014, să se deschidă anumite măsuri şi în special măsurile de investiţii, cunoscute ca măsurile 121şi123.
Noul PNDR va avea însă mai puţine măsuri, respectiv14 faţă de 24 câte erau în actualul program.
Investiţiile în ferme şi în industria alimentară românească, dar şi sprijinirea tinerilor, reprezintă priorităţi în noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020. Vor fi susţinute în primul rând, măsurile destinate tinerilor, iar în cel de-al doilea, măsurile de investiţii în ferme şi în industria alimentară, acestea fiind urmate de cele destinate investiţiilor în infrastructura rurală.Calendar
În privinţa calendarului de adoptare a programului până la sfârşitul lunii octombrie, va exista un prim proiect ce va fi discutat cu potenţialii beneficiari iar pe 1 ianuarie 2014 să se poată merge la Comisie cu un program destul de bine pus la punct pentru începerea negocierilor.
Compania de consultanţă GBI Consulting, împreună cu opt institute şi universităţi din ţară, vor realiza Programul Naţional de Dezvoltare Rurală pentru perioada 2014 – 2020, pe un contract de 3,5 milioane de euro, fără TVA, finanţat în totalitate din fonduri europene.
PNDR este instrumentul prin care se acordă fonduri europene nerambursabile pentru investiţiile private şi publice care vor asigura dezvoltarea satelor din România. Alocarea totală prin PNDR din fonduri europene a fost de 8,12 miliarde de euro