Sâmbăta trecută Caravana LTV a ajuns în comuna Poarta Albă, una dintre localitățile situate la 24 km Nord/Vest de municipiul Constanța. Aflată în apropierea liniei ferate Constanța-București și fiind străbătută pe toată lungimea sa, de la nord la sud de drumul European București-Constanța, Poarta Albă are un sistem foarte bun de comunicare teritorială și națională cu celelalte localități.
Poarta Albă este renumită în județul Constanța, dar și în țară, prin penitenciarul de maximă siguranță, construit inițial pentru cazarea deținuților aduși să lucreze la lucrările de amenajare a canalului Dunăre-Marea Neagră. Istoria acestei comune este presărată de tragedii politice. Din arhivele păstrate reiese că în perioada celor patru ani de lucru intens la canal, în afară de deținuți criminali și hoți, au mai muncit și peste 30 000 de deținuți politici, dintre care în jur de 2000 și-au pierdut viața din cauza condițiilor inumane pe care le-au suportat. Aceștia își dorm somnul de veci fie în gropi comune, în cimitire fără cruci, fie chiar sub lutul malurilor care se surpau aproape zilnic, exact ca în legenda meșterului Manole. Mulți dintre ei erau preoți, iar unul dintre aceștia a fost duhovnicul Iustin Pârvu, care a lăsat cu limbă de moarte ucenicilor săi, ca pe locurile unde a curs sânge preoțesc să se înalțe mănăstiri în amintirea nedreptăților politice suferite de către “canalului morții”. O astfel de mănăstire este în constructie deja în comuna Poarta Albă, în apropiere de locul unde se aflau temnițele muncitorilor. Pentru mănăstirea care poartă hramul Duminica Sfinților Romani primăria din Poarta Albă a donat un teren de cca 3 hectare, la care s-au mai adăugat alte două hectare donate de o familie de credincioși.
Un alt supraviețuitor al acestei inginerii comuniste, Paul Andreescu, în prezent președintele filialei Constanța a AFDPR, a avut ideea, materializată