Companiile care au câştigat licitaţia de construcţie a conductei Iaşi-Ungheni aşteaptă decizia Guvernului privind scutirea de taxele vamale. Autorităţile spun că totul decurge conform planului
Dacă pe şantierul din apropiere de Iaşi a ajuns deja ţeava necesară pentru demararea lucrărilor, la Ungheni se operează doar cu vorbe. Săptămâna trecută, bunăoară, de abia a avut loc prima întâlnire a administraţiei publice locale cu reprezentanţii companiilor responsabile de implementarea proiectului de construcţie a gazoductului Iaşi-Ungheni. Potrivit unui comunicat de presă al Consiliului raional Ungheni, şedinţa „a purtat un caracter de familiarizare cu situaţia actuală, cu activităţile care au fost întreprinse până acum şi cele ce urmează de efectuat“.
„NE VOM ÎNCADRA ÎN TIMP“
Responsabilii au discutat despre acordarea unui spaţiu pentru depozitarea materialelor de construcţie, asigurarea cu pază a şantierului, respectarea programului de inspecţii, organizarea cazării şi alimentaţiei muncitorilor.
Adrian Ştefănescu, reprezentantul companiei austriece Habau Pipeline Systems (una dintre cele trei firme din consorţiul care va realiza proiectul), a menţionat că deja au fost întreprinse un şir de activităţi organizatorice, care au rămas neobservate pentru publicul larg. „În scurt timp, acţiunile vor deveni vizibile, iar lucrările vor fi realizate în termenele prevăzute în contract“, a dat asigurări Adrian Ştefănescu.
SCUTIRI DE TAXE LA IMPORT
Şi oficialii de la Ministerul Economiei de la Chişinău susţin că totul decurge conform planului şi procedurilor standard. „La următoarea şedinţă de Guvern, va fi propusă spre aprobare o hotărâre privind acordarea unor înlesniri fiscale şi vamale pentru firmele de construcţii. După aceasta, companiile vor putea aduce tehnica şi materialele de construcţie şi să demareze lucrările“, ne-a declarat Tudor Copa