Acţionarii transportatorului de energie electrică Transelectrica Bucureşti (TEL) au aprobat planul de administrare pentru următorii patru ani în forma propusă de consiliul de supraveghere, potrivit hotărârilor adunării generale a acţionarilor (AGA) de luni, 30 septembrie 2013.
Ministerul Finanţelor, care deţine pachetul majoritar de 58,7% din acţiunile companiei, nu a luat în seamă amendamentele la planul de administrare propuse de Fondul Proprietatea (FP), cel mai mare acţionar minoritar, cu 13,5% din acţiuni.
FP a propus reducerea criteriilor de performanţă asumate de consiliul de supraveghere în planul de administrare de la 12 la 4 şi îmbunătăţirea unor indicatori precum profitul operaţional înainte de dobânzi şi amortizări (EBITDA) şi rentabilitatea activelor reglementate (BAR) faţă de cei propuşi de membrii consiliului de supraveghere (CS).
De exemplu, în planul de administrare propus de CS şi aprobat de Ministerul Finanţelor, se prevede un nivel al profitului operaţional EBITDA de 509 mil. lei în 2014 şi creşterea până la 609 mil. lei în 2017, când expiră mandatul de patru ani al consiliului. FP propunea un nivel al EBITDA de 545,4 mil. lei în 2014 şi creşterea la 736,24 mil. lei până în 2017.
La rentabilitatea activelor (EBIT/BAR) consiliul de supraveghere a props un nivel de 3,86% în 2014, care ar urma să urce la 4,38% în 2017, în timp ce FP cerea o rentabilitate de 5% în 2014 şi 8% în 2017.
Acestea sunt două dintre criteriile de performanţă pe baza cărora membrii consiliului de supraveghere al Transelectrica şi membrii directoratului companiei vor fi recompensaţi cu bonusuri în următorii patru ani. Acţionarii companiei nu au aprobat ieri schema de remunerare propusă de CS, conform căreia un membru al CS ar fi putut ajunge să încaseze 1,34 mil. lei (brut) în patru ani, iar membrii directoratului ar fi ajuns la peste 8 mil.