Încă din primele clipe de inhalat fumul toxic al ţigărilor, întreg organismul se modifică. Iar în timp, procesele de îmbătrânire sunt date pe repede-înainte şi toate funcţiile sunt date peste cap. Societatea Oncologică din Finlanda a realizat o infografie interactivă care prezintă cât se poate de clar diferenţele de aspect şi de sănătate dintre fumători şi nefumători.
Faţa
Fumătorii sunt mai predispuşi la apariţia unor pete pe faţă sau chiar la apariţia ori agravarea acneei. Consumul de tutun, cu toate substanţele toxice asociate, fragilizează vasele de sânge de la nivelul pielii, ceea ce creşte riscul de infecţii. Aşadar, un banal coş se poate transforma într-un pericol real în cazul fumătorilor, avertizează Societatea Oncologică din Finlanda prin intermediul „Tobacco Body“.
De asemenea, tenul fumătorilor capătă, în timp, un aspect nesănătos, din cauza aportului constant şi excesiv de chimicale toxice. Fibrele de elastină şi cele de colagen se deteriorează rapid, ceea ce face ca pielea să-şi piardă elasticitatea şi să devină flască, deci să se rideze foarte uşor. O statistică realizată de Societatea Oncologică a arătat că, analizând cele mai populare 100 de fotografii de pe un site de dating, doar două s-au dovedit a fi ale unor nefumători, conform criteriilor folosite de specialişti.
Pilozitatea facială se intensifică şi ea la fumătoare, în special, fiindcă o parte dintre substanţele chimice inhalate odată cu tutunul scad nivelul hormonilor sexuali feminini (estrogeni) şi cresc uşor nivelul testosteronului, hormonul sexual masculin.
În ceea ce priveşte dantura, nici nu mai este nevoie de prea multe explicaţii: dinţii se îngălbenesc, fiindcă gudronul se infiltrează în micile denivelări ale smalţului dentar. Este cunoscut ştiinţific şi faptul că fumatul poate cauza cancer oral. Iar respiraţia are un miros atât de pronunţat, încât