Exploatările petroliere, instabilitatea solului şi inundaţiile din ultimele săptămâni din zona Galaţi sunt factorii luaţi în calcul de specialişti pentru cele nouă cutremure produse în ultima perioadă în zonă.
Toate cele nouă cutremure s-au produs în aceeaşi zonă epicentrală.
Exploatările de gaze de şist presupun fracturarea hidraulică, de pe urmă cărora apar astfel de cutremure de mică intensitate, la adâncime de 5-10 kilometri.
Situaţia seismelor produse în ultima perioadă în judeţul Galaţi este monitorizată de către autorităţi şi nu există motive de panică, a declarat premierul Victor Ponta, la comandamentul pentru situaţii de urgenţă reunit, luni, la Guvern ca urmare a avertizărilor meteo.
"Nu trebuie nimeni să intre în panică, suntem în monitorizarea fenomenelor şi tot ceea ce ţine de instituţiile statului şi de partea tehnică facem", a spus Ponta.
El a cerut administraţiei locale din Galaţi să transmită populaţiei un mesaj de calm, susţinând că "tentaţia spre extraordinar apare şi în rândul nostru, şi în rândul presei".
Un cutremur cu magnitudinea de 3,6 grade pe scara Richter s-a înregistrat luni, la ora 08.01, în zona Galaţi, unde în septembrie au fost înregistrate alte opt seisme, informează Institutul Naţional pentru Fizica Pământului.
Cutremurul a avut intensitatea II în zona epicentrală şi s-a produs la o adâncime de cinci kilometri, a precizat Institutul Naţional pentru Fizica Pământului.
Oraşele apropiate de epicentrul seismului sunt Galaţi (20 de kilometri), Brăila (28 de kilometri), Măcin (38 de kilometri),Tecuci (51 de kilometri) şi Focşani (53 de kilometri).
Un alt cutremur, cu magnitudinea de 3,9 grade pe scara Richter, s-a produs duminică, la ora 21.10, la o adâncime de 10 kilom