Ultimele nouă state membre care menţin restricţii pe piaţa muncii pentru români vor fi obligate să le elimine, din 2014. EVZ vă prezintă ce joburi se caută şi cu cât se plătesc în aceste ţări.
Cine îşi doreşte să muncească în afara ţării poate avea de anul viitor mai multe oportunităţi de angajare. Asta după ce românii vor munci cu aceleaşi drepturi ca oricare cetăţean european şi în statele care acum impun restricţii. Este vorba de Austria, Belgia, Franţa, Germania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda şi Spania. Cine vrea joburi bine plătite se poate duce în Anglia, de unde vin cele mai multe cereri de angajare şi care oferă salarii mari.
Totuşi, rata mică a şomajului, preţurile mici la alimente şi pentru întreţinere aduc "puncte" şi Maltei, unde îţi poţi găsi uşor job ca programator sau asistent medical. În Luxemburg, Belgia şi Olanda se plătesc cele mai mari salarii minime pe economie din UE, raportat la puterea de cumpărare.
Cu cele mai mici rate ale şomajului din UE, Austria şi Germania au totuşi dificultăţi în a găsi personal calificat în diverse domenii. Per ansamblu, date fiind condiţiile economice încă incerte, locurile de muncă nu vor fi prea uşor de găsit. "Şansele de angajare în străinătate pentru români vor creşte dacă aceştia au calificările pe care angajatorii le găseau cu dificultate pe piaţa autohtonă, sub rezerva faptului că angajatorii din întreaga Europă sunt foarte prudenţi în ceea ce priveşte angajarea", spune Valentin Petrof, director general al companiei de recrutare ManpowerGroup România.
Austria are cel mai mic şomaj
În cazul Austriei, ofertele de muncă nu sunt atât de numeroase, ceea ce nu e de mirare, dat fiind că ţara are cel mai mic şomaj din UE, de 4,8% (în luna iulie). Posturile pentru care se recrutează, cel mai intens, sunt dedicate îngrijitorilor de persoane vârs