Şedinţa de Consiliu Local de astăzi, 30 septembrie, a fost una în care aleşilor locali le-a fost prezentată metoda inventată de un băimărean de prelucrare a minereului fără cianuri. Inventatorul se numeşte Jack Goldstein, care a ţinut să arate că tehnologia inventată de el este una benefică din toate punctele de vedere. Motivul pemntru care Goldstein a fost prezenţi la şedinţa de CL este legat de faptul că Primăria Baia Mare ar urma să încheie un parteneriat pentru punerea în practică la scară industrială a acestei metode.
"Invenţia noastră a fost realizată începând cu anul 2000, după accidentul de la Bozânta. A fost o muncă laborioasă, care a necesitat foarte mulţi ani. Tehnologia noastră constă în dizolvarea materiei prime, care poate fi minereu cuarţifer cu aur şi argint, pirite cu aur şi argint, pirite arsenioase cu aur şi argint, fie deşeuri din industriile prelucrătoare, zguri sau alte deşeuri cu conţinuturi de aur şi argint. Noi am spus la vremea respectivă până la un gram la tonă, dar avem încercări şi cu 0,4 g la tonă cu randamente corespunzătoare.
Tehnologia constă în solubilizarea timp de 4 ore la rece într-o soluţie de tiosulfat, cu un catalizator. Se obţine un şlam, şlam care trebuie filtrat, Nămolul este inactiv, nu cum spun alţii, că ar fi toxic.", a declarat Goldstein.
Discuţiile de astăzi au avut un singur scop. Şi anume obţinerea din partea Primăriei Baia Mare a unui sprijin financiar pentru realizarea unui proiect pilot de punere în practică la scară mare a acestui procedeu. Consilierii locali au dat de înţeles că nu au nimic împotrivă, unii dintre chiar aducând argumente în acest sens. Alţii erau atenţi la telefoanele mobile, nepărând interesaţi de problema discutată.
Primarul Cătălin Cherecheş s-a arătat încântat de această metodă, mai ales că "este o chestiune care ar revoluţiona pe undeva tot ceea ce înseamnă extragere de au