Comisarii europeni le-au interzis băncilor greceşti să-şi mai finanţeze subsidiarele din ţările din Europa de Sud-Est. Interdicţia ar putea transforma Balcanii în sursă de alimentare cu bani pentru sistemul bancar elen chiar dacă face ca pentru mai mult de 10% din sistemul bancar românesc şi pentru 30% din cel bulgăresc – atât cât controlează băncile elene – să lipsească siguranţa banilor pe care creditorii internaţionali i-au pus la dispoziţia Greciei.
Pe de o parte, decizia ar pune băncile greceşti în imposibilitatea de a întări sau dezvolta activităţile din străinătate, dar pe de alta le-ar permite să evite retragerea urgentă din Balcani, aşa cum cer anumiţi oficiali ai Comisiei Europene (CE). Interdicţia a venit de la Directoratul General pentru Competitivitate al Comisiei, scrie publicaţia elenă Kathimerini, care citează surse apropiate situaţiei. Acestea spun că băncile greceşti au acceptat ca până în 2017 să-şi fi redus deja operaţiunile din afara ţării, ceva ce se poate obţine şi fără vânzarea subsidiarelor.
Oricare ar fi planurile finale ale CE pentru băncile greceşti, cert este că la sfârşit operaţiunile lor din regiune vor fi mai mici şi mai vulnerabile decât acum, iar harta sistemelor bancare se va schimba.
Argumentul Bruxellesului este că băncile care primesc ajutor de la stat, cum sunt cele greceşti, nu pot folosi banii pentru a-şi dezvolta activităţile din străinătate.
Totodată, Comisia cere băncilor să acţioneze mai rapid şi mai hotărât pentru vânzarea de active pentru a putea rambursa cât mai curând posibil fondurile primite de la stat.
Însă cum un principiu al pieţei spune că atunci când un activ trebuie vândut într-un anumit interval de timp, cumpărătorii de obicei aşteaptă până în ultimul moment pentru a face achiziţia la cel mai mic preţ posibil, dacă băncile şi-ar vinde subsidiarele din străinătate ar pu