Aproximativ 40% din volumul total al activităţilor economice din UE (cca. 4700 mld. euro anual) este generat de industriile bazate pe utilizarea intensivă a drepturilor de proprietate intelectuală (DPI), în timp ce 35% din totalul ocupării forţei de muncă în UE (77 de milioane de locuri de muncă) provine din industriile care utilizează peste medie drepturile de proprietate intelectuală, potrivit unui studiu realizat de Realizat de Oficiul pentru Armonizare în cadrul Pieţei Interne (OAPI), la nivel european.
„Studiul abordează o problemă fundamentală: gradul în care industriile care se bazează pe utilizarea intensivă a drepturilor de proprietate intelectuală contează pentru locurile de muncă, PIB-ul şi comerţul Uniunii Europene. Avem acum un răspuns clar. Iar aceste drepturi de proprietate intelectuală contează, contează foarte mult“, spune António Campinos, preşedintele Oficiului pentru Armonizare în cadrul Pieţei Interne (OAPI).
Studiul „Industriile bazate pe utilizarea intensivă drepturile de proprietate intelectuală: contribuţia la performanţa economică şi ocuparea forţei de muncă în Uniunea Europeană“ ia în considerare toate drepturile de proprietate intelectuală importante: brevete, mărci, modele/designs, drepturi de autor, indicaţii geografice, concentrându-se asupra economiei UE şi acoperind un total de 321 industrii bazate pe utilizarea intensivă a DPI, identificate ca atare fie pentru că înregistrează mai multe drepturi de proprietate intelectuală per angajat decât alte industrii, fie pentru că utilizarea DPI reprezintă o caracteristică intrinsecă a activităţii lor industriale. Aceste industrii au fost selectate la nivelul UE folosind, de exemplu măsurători pentru intensitatea utilizării drepturilor de proprietate intelectuală.
Potrivit raportului, circa jumătate din toate industriile Uniunii Europene folosesc DIP, situându-se în topul