Consiliul Județean Arad a găzduit, vineri, un simpozion pe tema politicilor culturale. Evenimentul , parte a Seminarului internațional CreArt, a fost organizat de Centrul Cultural Arad și a întrunit reprezentanți din cel puțin douăsprezece orașe europene. CreArt- Rețeaua Orașelor pentru Creație Artistică – este un proiect coordonat de către Fundația Municipală pentru Cultură a orașului spaniol Valladolid, în cadrul Programului European Cultural 2007-2013.
Simpozionul a fost deschis de Nicolae Ioțcu, președintele CJ Arad, care îl consideră „un bun prilej pentru noi de a ne face cunoscuți în Europa”. A luat cuvântul, printre alții, și Juan Gonzáles- Posada, coordonatorul principal al CreArt.
Thomas Perrin, cercetător asociat la PACTE-CNRS al Universității din Grenoble și la Institutul Universitar de Studii Europene din Barcelona, expert în politici culturale și tendințe în Europa, precum și membru al ECURES, a prezentat un studiu comparativ al politicilor culturale europene, concentrându-se pe dificultățile de aliniere statistică și semantică care pot uneori periclita proiectele culturale internaționale. Abordarea sa a fost însă optimistă, îndemnând la responsabilitate, la contextualizarea informației, la colaborare interinstituțională și la diseminarea bunelor inițiative.
Rebecca Amsellem, doctorand, cercetător în economie la Universitatea Paris 1- Panthéon-Sorbonne, nu a putut fi prezentă la eveniment, fiind suplinită formal. Aceasta urma să vorbească despre producția artistică în politicile culturale europene, precum și despre noile politici și strategii de finanțare a muzeelor.
María Iglesias, șef al Biroului de Cercetare și Analiză din cadrul KEA (Bruxelles), s-a concentrat pe contribuția culturii la dezvoltarea locală, subliniind reușita unor orașe europene care au abordat strategiile potrivite. Discursul ei a continuat în nota optim