Academia de Studii Economice dezveleşte astăzi o statuie pentru care a început să strângă bani în urmă cu aproape 90 de ani, când instituţii precum Banca Naţională a României, Camera de Comerţ Bucureşti sau Banca Românească au donat fonduri pentru construcţia unui bust al lui Nicolae D. Xenopol, cel care a înfiinţat academia în 1913.
De altfel, băncile, oamenii cu funcţii înalte în administraţia publică sau chiar „antreprenori“ ai acelei perioade erau printre principalii contributori la dezvoltarea învăţământului, oferind sume importante pentru publicarea unor lucrări de specialitate, pentru modernizarea şcolilor sau pentru ridicarea unor statui, aşa cum reiese dintr-un manuscris redactat de un licenţiat al ASE în 1929, aflat în arhiva muzeului academiei. În prezent, numărul absolvenţilor de facultate, al oamenilor de afaceri sau al celor care ocupă funcţii de conducere în administraţie care contribuie la dezvoltarea învăţământului, fie el de stat sau particular, este nesemnificativ.
„Nicolae Xenopol era fiul unui consul al Prusiei la Iaşi care avea şi o şcoală particulară. A studiat la Berlin şi în Franţa, era doctor în drept şi la scurt timp după ce s-a întors în ţară a intrat şi în politică. Aşa a reuşit să faciliteze înfiinţarea ASE, în perioada în care a ocupat funcţia de ministru al industriei şi comerţului, instituţie de care a şi aparţinut academia până în 1935. Chiar dacă decizia lui a fost contestată şi de oameni din politică, dar şi de cursanţi ai şcolilor superioare, el a crezut în dezvoltarea schimburilor comerciale şi în nevoia de a instrui oameni în acest sens“, spune Ion Vorovenci, directorul muzeului din cadrul ASE şi profesor de istorie a economiei.
Iniţial, instituţia, denumită Academia de Înalte Studii Comerciale din Bucureşti, a funcţionat pe două etaje închiriate într-o clădire din zona Victoriei, iar din primele două pro