Conducerea Senatului a luat act, în şedinţa de astăzi, de sesizarea primită din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu privire la condamnarea definitivă a senatorului PP-DD Antonie Solomon, luându-se decizia ca documentul să fie transmis Comisiei juridice în vederea elaborării unui punct de vedere şi a raportului ce, ulterior, va fi supus atenţiei plenului acestui for.
În document se precizează că, prin sentinţa penală nr. 701 din 11 iulie a ÎCCJ, definitivă prin decizia penală nr. 178/20.09.2013, s-a dispus, în baza articolului 254 din Codul penal, condamnarea lui Antonie Solomon la trei ani de închisoare şi trei ani interzicerea unor drepturi.
De asemenea, în baza articolului 289 din Codul penal, Antonie Solomon a mai primit şi o altă condamnare la un an de închisoare, dispunându-se însă ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea - trei ani de închisoare şi trei ani de interzicere a unor drepturi.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv pe 20 septembrie pe Antonie Solomon, fost primar al Craiovei, la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi fals intelectual. În principiu, mandatul de senator al lui Solomon ar urma să înceteze.
Cazul senatorului Mora, trimis juriștilor
Biroul Permanent al Senatului a analizat și solicitarea primită din partea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) privind revocarea din funcţia de senator a liberalului Daniel Mora, ca urmare a stării de incompatibilitate, luându-se decizia ca documentul să fie înaintat Comisiei juridice pentru un punct de vedere.
ANI a solicitat Senatului constatarea demiterii de drept din calitatea de senator a lui Daniel Mora, ca urmare a deciziei definitive şi irevocabile nr. 6289/24.09.2013 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, referitoare la starea de incompatibilitate constatată în cazul acestuia la data