“Cand a venit criza eram CEO in Macedonia, dar Macedonia nu a fost foarte afectata de criza, pentru ca este o piata mica si nu cu o economie atat de deschisa precum a Romaniei. Am fost bancher si de aceea in 2007 am devenit foarte prevazator. De exemplu, in privinta investitiilor personale… mi-am vandut majoritatea actiunilor la finalul lui 2007”, a explicat Beckers.
Managerul compara supraexpunerea companiilor si a guvernelor la creditele suprime- instrumente financiare toxice care au cauzat criza financiara- cu cea a unui castel construit din carti de joc.Europa a dezvoltat un sistem de asistenta sociala nesustenabil. Guvenul Romaniei a facut reajustari bune
“De fapt a fost un castel de carti de joc fraudulos pentru ca de fapt se vindeau lucruri care nu aveau niciun fel de valoare. Iar acel castel a intrat in colaps si suferim efectele si acum. Acesta a fost un prim declic in SUA. Iar Europa, in special cea vestica, a avut o alta problema pentru ca multe banci vest europene au cumparat aceste produse care nu aveau nicio valoare si erau riscante. De asemenea, guvernele europene au dezvoltat un sistem de asistenta sociala care nu mai este sustenabil. Daca te uiti la Europa- are in jur de 10% din populatia lumii, 25% din Produsul Intern Brut la nivel mondial si cheltuie in jur de 50% din banii care se dau in toata lumea pentru asistenta sociala. Bineinteles ca vorbesc despre tari dezvoltate precum Germania sau Franta, pentru ca Romania a avut alte probleme. Romania a trecut prin multe transformari, a crescut foarte mult pe baza creditelor bancare, iar daca tai accesul la credite, lucrurile merg in jos, economia scade semnificativ. Romania a trecut prin schimbari foarte importante, dar Guvernul a facut o treaba chiar buna in reajustarea cheltuielilor, care, desigur, a dus la multa suferint”.
Nikolai Beckers (49 de ani) a absolvit cursurile de MBA al