Scris de Camelia Busu - Festivalul „Straiţă plină” de la Roşia a oferit bunătăţi, straie frumoase şi taine de meşteşug.
Promovarea produselor tradiţionale şi meşteşugurile care, din păcate, tind să fie uitate de tânăra generaţie. Asta şi-a propus festivalul „Straiţă plină” de la Roşia, aflat la cea de a doua ediţie. Asociația „Orizont verde”, în colaborare cu Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă – Bihor (CAPDD) şi Primăria comunei Roşia au adunat duminică, 29 septembrie, localnicii dar şi turiştii la un târg la care păstrarea tradiţiilor a însemnat de la purtarea portului popular până la deprinderea îndeletnicirilor pe care bunicile încearcă să le dea mai departe nepoţilor.
De dimineaţă tarabele au fost pline cu bunătăţi. Mulţi curioşi au cumpărat mai întâi straiţe colorate, pentru a fi în ton cu titulatura evenimentului. Apoi le-au umplut cu produse naturale, frumos ambalate, care-ţi făceau poftă de cum citeai etichetele. Au fost borcane cu zacuscă de ghebe, de conopidă sau de fasole cu cârnaţ. La brânzeturi au trezit interesul sortimentele de urdă de capră de la Leleşti, în combinaţii interesante cum ar fi urda coaptă cu miere şi nuci, cu soc, cu mac şi lămâie, cu mărar şi ceapă verde. Au trecut şi borcanele de murături, sticlele de bulion, de must sau de sirop de fructe. La dulceţuri au excelat pelteaua de gutui şi dulceaţa de ardei iute. Şi nimeni nu a rămas flămând. Aburinde, porţiile de sarmale au trecut cu succes, la fel şi clătitele, moşocoarnele cu prune sau haioşele.La-ntors roata
Peste drum de târg, a trezit interesul Şcoala de meşteşuguri. O mulţime de curioşi s-au adunat la războiul de ţesut, mânuit de Vuţa lu’ Pocia, unde au putut vedea cum se fac faimoasele straiţe şi ce lucru de migală înseamnă fiecare rând, fiecare fir. Bunica Vuţa are şapte nepoţi pe care încearcă să îi înveţe tainele războiului de ţesut în speranţa ca