Asta potrivit unui studiu, care mai arată însă că românul dă şpagă la medic şi, în general, preferă să ajungă la spitalul de stat
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov ocupă locul 6 în topul celor mai apreciate 10 centre medicale publice din România. Pe primele trei locuri se situează Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti, Spitalul Militar Central Bucureşti, Institutul Clinic Fundeni Bucureşti. Imediat în top este Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spirifon” Iaşi, iar locul cinci este ocupat de Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.
Asta potrivit unui clasament realizat în urma unui studiu desfăşurat de Exact Cercetare şi Consultanţă, în colaborare cu Link Resource, comandat de Institutul Aspen România şi prezentat la Bucharest Forum. Studiul a fost iniţiat la începutul acestui an şi, ca urmare a interesului exprimat, va fi realizat trimestrial, pentru a surprinde dinamica preferinţelor populaţiei cu privire la sistemului medical şi farmaceutic din România, susţin iniţiatorii acestuia
62% dintre români dau şpagă la medic
O altă concluzie a studiului a fost aceea că 62% din populaţie oferă recompense financiare personalului medical pentru a beneficia de mai multă atenţie în timpul îngrijirilor medicale. „Dacă 15% dintre pacienţi recompensează personalul medical cu sume cuprinse între 50-100 lei, 28% dintre aceştia oferă sume mult mai mari, ce variază între 100 - peste 200 lei, pentru a se asigura că serviciile medicale primite corespund nevoilor lor”, arată în continuare rezultatele studiului.
Recompense financiare s-au dat şi în spitale de stat, şi în cele private, potrivit aceluiaşi studiu.
83% dintre aceste sume au fost oferite personalului medical ce activează în sistemul public de sănătate, în timp ce 7% medicilor din sistemul privat, iar 10% nu au dorit să comunice tipul de instituţie.