Franța nu susține accederea României și Bulgariei în zona de liberă circulație Schengen, din cauza îngrijorărilor legate de securitatea la frontiere, a declarat ministrul de Externe francez, Laurent Fabius, luni, citat de Reuters. Sursa: Reuters
„Dacă nu se schimbă condițiile, nu vom fi de acord”, a spus Fabius referindu-se la decizia Uniunii Europene de a accepta intrarea României și Bulgariei în zona Schengen de la 1 ianuarie 2014.
Comentariile sale vin în contextul dezbaterilor aprinse din cadrul coaliției de guvernământ din Franța, pe tema tratamentului populației rome. Circa 20.000 de imigranți romi din România și Bulgaria trăiesc în sute de tabere improvizate la periferia orașelor franceze. Tensiunile cu comunitățile locale au făcut ca imigrația romilor să devină o problemă viu disputată înaintea alegerilor muncipale de anul viitor.
ADERAREA României la Schengen INFLAMEAZĂ presa FRANCEZĂ care cere REZOLVAREA problemei ROMILOR
Românii și bulgarii au dreptul să călătorească, cu pașaport, în zona Schengen și în prezent, o zonă fără control vamal la granițe, care cuprinde țările UE, plus Elveția și Norvegia.
Au fost impuse restricții temporare, pentru controlul pașapoartelor, când cele două țări au devenit membre UE, în 2007 și acestea ar urma să fie ridicat la 1 ianuarie 2014, precizează sursa citată.
Dar fiecare țară membră UE poate utiliza dreptul de veto pentru intrarea unui stat membru în zona Schengen și va avea loc un vot, înainte de finalul acestui an.
Germania a anunțat, în martie, că se opune aderării României și Bulgariei la zona Schengen.
Fabius a precizat că Franța este îngrijorată de capacitatea autorităților române și bulgare de a asigura securitatea la frontiere.
„Oamenii care vin din afara Europei ar putea intra în România și Bulgaria și de acolo pot ajunge liber în restul Europ