• Cu toate ca este de doua ori mai scumpa decat incalzirea cu ajutorul unei centrale de apartament, autoritatile locale si compania Dalkia obliga iesenii sa cumpere energie termica din sistemul centralizat
Speriati de sumele pe care le-ar putea plati si in aceasta iarna pentru caldura primita de la Dalkia Termo Iasi, multi ieseni se grabesc sa se deconecteze de la sistemul centralizat. Mii de clienti au renuntat la serviciile companiei franceze care a preluat sistemul de termoficare al Iasului. De frica sa nu ramana fara clienti, Dalkia le-a interzis iesenilor sa se mai debranseze.
La Ploiesti, acolo unde Dalkia opereaza sistemul de termoficare al orasului, caldura a fost scumpita recent cu aproape 50 la suta. Ploiestenii s-au debransat in numar foarte mare, iar peste 7.000 de clienti au renuntat la serviciile Dalkia Termo Prahova. De frica sa nu-si piarda si ultimii clienti, ca si in cazul Iasului, Dalkia a interzis deconectarile clientilor sai. Autoritatile din Ploiesti au trecut insa la masuri prin infiintarea unei comisii care sa gaseasca un cadru legal pentru deconectarile de la retea.
"In Ploiesti, autoritatile locale lucreaza la infiintarea unei comisii care sa stabileasca regulile de deconectare de la sistemul centralizat de incalzire. In Iasi nu este cazul de asa ceva, pentru ca au fost reglementate si exista deja aceste proceduri. Atat timp cat un apartament se afla in zona unitara de incalzire conform hotararii adoptate la nivelul Consiliului Local Iasi, acesta nu poate fi deconectat de la sistemul centralizat de incalzire", spune Ana Maria Icatoiu, director comercial Dalkia Termo Iasi.
Nicio autoritate ieseana nu a oferit cetatenilor vreo cale de renuntare la contractul cu Dalkia si nu li se da dreptul la independenta energetica prin aceasta colaborare fortata. Din cauza sumelor mari platite de ieseni pentru