Va reusi oare Congresul SUA sa adopte un buget provizoriu pe ultima suta de metri, asa cum s-a mai intamplat, de altfel? Termenul limita este astazi. Un esec al paraliza, practic, statul federal american începând de marţi dimineaţa, iar sute de mii de funcţionari federali ar putea fi trimisi în concediu fără plată.
Este vorba, inainte de toate, de funcţionarii consideraţi "neesenţiali" si care, în acest caz, vor trebui sa rămână acasă. Iată consecinţele anticipate de unele agenţii sau observate în timpul precedentei situaţii de acest tip din 1995/1996.
APĂRARE: Jumătate dintre cei 800.000 de angajaţi civili ai Pentagonului, cel mai mare angajator public, ar intra în concediu fără plată. Dar operaţiunile militare vor continua în mod normal, chiar dacă militarii ar putea fi plătiţi cu întârziere.
PARCURI şi MUZEE: Toate cele 368 de parcuri şi muzee naţionale se vor închide, inclusiv marile muzee de artă şi istorie şi grădina zoologică din Washington.
MEDIU: 95 la sută dintre cei 16.000 de angajaţi ai Agenţiei pentru Mediu (EPA), care se ocupă de reglementările privind mediul şi poluarea, vor fi trimişi acasă. "EPA va fi de fapt închisă, cu excepţia unui nucleu de persoane care va rămâne în caz de urgenţă", a explicat directoarea sa, Gina McCarthy. Şantierele vor fi întârziate, din cauza lipsei autorizaţiei de mediu.
VIZE, PAŞAPOARTE: În cazul ultimei crize bugetare care a durat în total patru săptămâni în 1995-1996, analiza a peste 500.000 de cereri de viză şi 200.000 de cereri de paşapoarte a fost suspendată.
CERCETARE: Institutele naţionale de sănătate (NIH), centrele de cercetare medicală vor înceta din nou să accepte pacienţi pentru tratamente experimentale.
ADMINISTRAŢII: Majoritatea agenţiilor federale vor avea efectivele reduse, cu peste 80 la sută în unele cazuri, ceea ce va provoca întârzieri: autorizaţiile de pu