Prim-ministrul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, anunţat luni că vor urma o serie de reforme în cadrul cărora va fi vizată şi consolidarea drepturilor minorităţii kurde, parte a procesului de pace început între guvernul de la Ankara şi rebelii kurzi.
Numit „pachetul democratic”, ansamblul de reforme anunţat de prim-ministrul turc urmăreşte lărgirea libertăţilor minorităţilor din Turcia. „Acesta este un moment istoric, un pas important”, a declarat Recep Tayyip Erdogan în discursul său.
Liderul guvernului s-a pronunţat şi pe subiectul extrem de controversat al purtării vălului de către femeile din serviciile publice, fiind astfel anunţată abrogarea dispoziţiei care interzicea purtarea vălului islamic la locul de muncă.
Partidul din care face parte Erdogan, Partidul Justiţiei şi al Dezvoltării (AKP) apără portul vălului în toate domeniile, inclusiv în spaţiul public, încă de la venirea lor la putere în 2002.
Măsurile destinate incluziunii minorităţii kurde au fost cele mai aşteptate, mai ales ”învăţământul în şcolile private ale limbilor şi dialectelor” altele decât turca, inclusiv kurda care a fost interzisă până în prezent.
Erdogan a anunţat, de asemenea, că anumite localităţi care avea denumire în kurdă şi îşi schimbaseră numele în anii 80, după lovitura de stat, ar putea să-şi reia denumirile lor în kurdă.
Potrivit BBC, prim-ministrul Turciei a propus şi reducerea pragului electoral pentru accederea în legislativul turc, care în prezent este de 10%, pentru a permite intrarea în Parlament şi a partidelor mai mici. Alte măsuri sunt renunţarea la un jurământ învăţat de fiecare copil turc în şcoala primară sau crearea unei comisii anti-discriminare.