Zece vibraţii ale solului au fost înregistrate în ultima săptămână în localitatea gălăţeană. Dacă pământul va continua să se mişte, iar viaţa sătenilor va fi în pericol, Prefectura Galaţi va evacua localitatea. Sursa: MARIA VLAD/LIBERTATEASursa: MARIA VLAD/LIBERTATEA
1 /.
Cutremurile misterioase din ultima săptămână din satul gălăţean Izvoarele, comuna Slobozia Conachi, care au crapat zidurile caselor şi au "aruncat" icoanele de pe pereţi, sunt de fapt nişte alunecări de teren, susţin specialiştii prezenţi la faţa locului. "Posibil să fie vorba despre alunecări de teren de la exploatarea petrolieră din zonă", a explicat Mihai Diaconescu, de la Institutul de Fizică a Pământului.
Cele zece "seisme" cu magnitudinea între 2,7 şi 3,9 grade pe scara Richter, înregistrate între 23-30 septembrie, au fost prăbuşiri treptate ale solului. În pământ s-au format goluri, iar nivelul scoarţei se prăbuşeşte treptat, este concluzia preliminară a specialiştilor.
Triunghiul Bermudelor de la Izvoarele
Localnicii au explicat exact cum se petrec "cutremurile" gălăţene. "Pământul pare să cadă în gol la fiecare fenomen de acest gen. Înainte de aceste seisme se aud zgomote din subsol", a povestit Nicolae Ichim (37 de ani). De altfel, vibraţiile sunt resimţite doar în satul gălăţean.
Cauza exactă a alunecărilor va fi stabilită de-abia peste 11 zile. În urmă cu trei zile, seismologii au amplasat, inclusiv în casele sătenilor, mai multe aparate care vor înregistra mişcările din subsol. "Este nevoie de 14 zile de observaţii pentru a se ajunge la o concluzie. Astăzi nu putem spune cine este de vină", ne-a declarat Ion Neculau, primarul din comuna Slobozia Conachi, din care face parte şi satul Izvoarele.
Cele trei ipoteze de lucru ale specialiştilor privind cauzele alunecărilor de teren sunt: exploatările cu sonde petrol din apropriere, tasarea de la inundaţiil