Finanţarea şubredă a reformei Justiţiei, condamnările suspendate ale poliţiştilor acuzaţi de tortură în manifestările de stradă din aprilie 2009 şi politizarea Procuraturii sunt principalele probleme sesizate de Comisarul european pentru drepturile omului, în Moldova
Avem judecători neprotejaţi contra presiunilor politică şi bugete de 20 de ori mai mici decât media europeană, în instanţele moldoveneşti. Acestea sunt o parte dintre concluziile exprimate de către comisarul pentru drepturile omului din Consiliul Europei, Nils Muižnieks, în raportul vizitei sale în Moldova, între 4 şi 7 martie 2013.
„Reforma Justiţiei din Moldova trebuie să ducă la un sistem juridic independent, imparţial şi eficace, capabil să protejeze drepturile omului. E nevoie de dispoziţii disciplinare şi de eliberări din funcţii în cazul judecătorilor care iau decizii incorecte “, a precizat comisarul, care a adăugat că reforma Justiţiei preconizată pentru perioada 2011-2016 trebuie susţinută de finanţări adecvate şi măsuri politice concrete.
Comisarul le mai recomandă autorităţilor să ia acţiuni concrete de reformare şi depolitizare a Procuraturii, stabilind obiective clare şi proceduri de selecţie pe bază de merit pentru candidaţii la poziţia de Procuror General.
Muižnieks mai notează că Tragerea la răspundere a ofiţerilor acuzaţi de maltratare sau de tortură sunt încă o problemă serioasă în Moldova. „Investigaţiile din aceste cazuri sunt deseori ineficiente, iar pedeapsele tind să fie indulgente. E şi mai regretabil că toate condamnările împotriva poliţiştilor care au maltratat şi au torturat manifestanţii din timpul evenimentelor din aprilie 2009 au fost suspendate de instanţele de judecată. Autorităţile trebuie să investigheze în detaliu orice acuzaţii de tortură sau de maltratare şi să adopte politici de toleranţă zero faţă de cazurile de grave încălcări ale drepturil