Acţiunile marilor companii europene au încheiat tranzacţiile de luni cu cel mai mare declin din ultima lună, din cauza dezacordurilor din SUA privind bugetul, care ar putea duce la blocarea activităţilor guvernamentale, şi a riscului de cădere a guvernului în Italia, transmite Bloomberg.
Indicele Stoxx Europe 600 a coborât cu 0,6%, dar în septembrie a avansat cu 4,3%. Creşterea lunară a fost determinată de Rezerva Federală americană, care a menţinut neschimbate achiziţiile lunare de obligaţiuni menite să susţină economia. Volumul tranzacţiilor cu acţiunile din Stoxx 600 a fost luni cu 4,6% mai mare faţă de media ultimelor 30 de zile.
"Apetitul pentru risc este în declin, din cauza dramelor politice de pe ambele maluri ale Atlanticului. Baza problemelor o reprezintă guvernele disfuncţionale, ceea ce înseamnă că incertitudinile politice vor fi tema dominantă, inversând încrederea din prima jumătate a lunii septembrie", a declarat Witold Bahrke, analist la PFA Pension în Copenhaga.
În SUA, guvernul federal se îndreaptă spre prima oprire parţială a activităţilor din 1996, începând de marţi, după ce în weekend nu au existat semne de negocieri sau compromis în Camera Reprezentanţilor şi Senat.
Oprirea activităţilor angajaţilor federali ar reduce creşterea economică a SUA cu până la 1,4 puncte procentuale, potrivit analiştilor.
În Italia, premierul a spus că va cere un vot de încredere al Parlamentului, miercuri, pentru a salva guvernul, ca reacţie la retragerea a cinci miniştri din Executiv de către partidul lui Silvio Berlusconi.
Randamentul obligaţiunilor Italiei pe termen de 10 ani a urcat cu 0,02 puncte procentuale, la 4,43%.
Indicele FTSE MIB al bursei din Milano a coborât cu 1,3%. Acţiunile UniCredit şi Intesa Sanpaolo, cele mai mari bănci din Italia, au scăzut cu 1,5%, respectiv cu 3,5%, iar titlurile Mediaset, g