Muzeul Naţional de Artă al României (MnaR) organizează un program de activităţi didactice destinat elevilor cu şi fără nevoi speciale, pentru a se familiariza cu universul artelor vizuale prin intermediul unor vizite şi întâlniri interactive în muzeu.
Proiectul se desfăşoară în perioada octombrie 2013-aprilie 2014, la MnaR şi se adresează elevilor cu şi fără deficienţe senzoriale, motorii, cognitive sau emoţionale, din cliclul primar, gimnazial şi liceal.
Prima etapă este dedicată elevilor din ciclul primar şi gimnazial. Ea se va derula în perioada 7 octombrie – 30 noiembrie 2013 la Muzeul Colecţiilor de Artă, unde va funcţiona în premieră şi o Galerie tactilă, un spaţiu interactiv, deschis explorării, care conţine diagrame tactile şi replici ale unor lucrări aflate în expunere, truse şi machete multi-senzoriale. Elevii, însoţiţi de învăţători şi profesori, îşi pot anunţa participarea pe site-ul muzeului până pe 17 octombrie.
Vizitele interactive, conduse de un educator muzeal, pot fi urmate de activităţi practice, creative în Galeria tactilă de la Muzeul Colecţiilor de Artă, realizată în cadrul proiectului cultural InclusivART finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).
Următoarele etape ale proiectului ExplorART vor include vizite interactive în Galeria de Artă Europeană a MNAR precum şi întâlniri ale elevilor cu sau fără nevoi speciale din ciclul gimnazial şi liceal cu educatori muzeali în cadrul şcolii (februarie – aprilie 2014) şi activităţi desfăşurate la muzeu în cadrul săptămânii „Şcoala Altfel” (7-11 aprilie 2014). Acestea din urmă vor fi alese şi planificate de fiecare cadru didactic înscris în proiect, pe baza vizitelor desfăşurate până la acea dată în muzeu şi a întâlnirilor din şcoli şi licee.