În intervalul 23 - 30 septembrie la Galaţi s-au produs 37 de cutremure, dintre care nouă de peste 2,5 grade pe scara Richeter. Cel mai puternic dintre aceste cutremure a avut 3,9 grade şi s-a produs duminică, a precizat aseară directorul general al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului Constantin Ionescu.
Gheorghe Duţu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), spune că nu este nicio legătură între lucrările petroliere şi seria de cutremure din zona Galaţi, judeţ în care în ultima lună au fost înregistrate nouă seisme, potrivit informaţiilor Institutului Naţional pentru Fizica Pământulul.
Potrivit Mediafax, specialiştii iau în calcul mai mulţi factori, printre care instabilitatea solului, inundaţiile din ultimele săptămâni şi exploatările petroliere din zonă. Oficialii din Galaţi ar urma să afle în două săptămâni rezultatele specialiştilor de la Institutul pentru Fizica Pământului care au instalat aparatură în zona localităţilor Slobozia Conachi - Izvoarele pentru a identifica factorii care au generat aceste cutremure.
„Nu este nicio legătură între lucrările petroliere şi ceea ce s-a întâmplat acolo. Este absurd“, a spus Gheorghe Duţu, preşedintele ANRM.
Potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul ANRM în judeţul Galaţi sunt active licenţe de exploatare pentru argilă comună, nisip şi pietriş. Totodată, Petrom, singurul producător de petrol şi gaze din România, are un zăcământ comercial în apropiere de Galaţi, dar nu în vecinătatea comunei Izvoarele. „Petrom nu are operaţiuni în vecinătatea comunei Izvoarele. Cele mai apropiate operaţiuni se desfăşoară la peste doi kilometri distanţă. Menţionăm că acestea sunt numai operaţiuni convenţionale de producţie, care se derulează cu respectarea legislaţiei şi a standardelor specifice. Aceste activităţi se derulează fără întrerupere de peste 50 de ani