România se poate lăuda cu investiţiile străine de anul trecut, a căror valoare a cunoscut o creştere faţă de anul anterior, fapt petrecut pentru prima dată de la începutul crizei, în 2008. Numai că cea mai mare parte a acestor investiţii este reprezentată de creditele intragrup, iar investiţiile greenfield tind spre zero. În concluzie, investiţiile sunt pentru dezvoltarea firmelor deja existente, ceva nou neapărând în economica românească.
În 2012, investiţiile străine directe nete au înregistrat creştere, pentru prima dată de la debutul crizei, avansul fiind de 18,7%, se arată într-un comunicat al Băncii Naţionale a României. Cercetarea statistică privind investiţiile străine directe, realizată de BNR în colaborare cu Institutul Naţional de Statistică, arată că nivelul investiţiilor a ajuns la 2,138 miliarde de euro, în condiţiile în care estimările iniţiale indicau o scădere cu 11% comparativ cu 2011. Datele arată că cea mai mare parte a banilor o reprezintă creditele intragrup, evaluate la 1,343 miliarde de euro. Anul trecut, investiţiile greenfield s-au cifrat la un nivel foarte redus, de numai 18 milioane de euro, astfel că cea mai mare parte a investiţiilor este reprezentată de dezvoltările firmelor.
Statisticile arartă că cele mai mari fonduri au fost direcţionate către industria prelucrătoare (31,3% din total), cu vârf de lance prelucrare ţiţei, produsele chimice, cauciucul şi masele plastice (6,7% din total). Pe lângă industrie, activităţile care au atras importante investiţii străine sunt intermedierile financiare şi asigurările (18,5% din total), comerţul cu amănuntul şi cu ridicata (11,4%), construcţii şi tranzacţii imobiliare (9,2%).
România se poate lăuda cu investiţiile străine de anul trecut, a căror valoare a cunoscut o creştere faţă de anul anterior, fapt petrecut pentru prima dată de la începutul crizei, în 2008. Numai că cea ma