Fermierii sălăjeni care practică agricultură ecologică mai au la dispoziţie doar două săptămâni pentru a solicita ajutorul specific acordat pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în acest sector.
Directorul Centrului Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Călin Perneş, se arată îngrijorat de faptul că, deşi startul pentru depunerea cererilor a fost dat în urmă cu o lună, doar 35 de agricultori au depus până în acest moment cereri.
„Anul trecut, 581 de fermieri au cerut sprijin financiar pentru practicarea agriculturii ecologice. În 2013, cu doar două săptămâni înainte de expirarea termenului limită pentru depunerea de cereri, avem doar 35 de cereri. Sunt foarte puţine, în condiţiile în care ne aşteptam la circa 500 de cereri”, a precizat Perneş.
Oficialul sălăjean consideră că una dintre cauze o reprezintă delăsarea de care dau dovadă fermierii, aceştia preferând să lase pentru ultima clipă depunerea dosarelor la centrele APIA. „Nu este o practică pe care să o încurajăm ori care să ne fie pe plac, întrucât duce la aglomerarea birourilor instituţiei şi, implicit, la suprasolicitarea lucrătorilor noştri”, a explicat Călin Perneş.
Ajutorul specific se acordă pentru exploataţiile din producţia vegetală şi animalieră, care sunt înregistrate în sistemul de agricultură ecologică şi care se află în perioada de conversie – trecerea de la agricultura convenţională, la cea eco. În 2011, practicanţii agriculturii bio care exploatează suprafeţe cuprinse între 0,30 şi 5 hectare au primi un sprijin de 213,34 euro/hectar, un an mai târziu acest ajutor urcând până la 540 de euro/hectar. Pentru anul în curs, valoarea ajutorului financiar va fi stabilită în funcţie de numărul total de beneficiari eligibili. Pentru sprijinirea sectorului agriculturii ecologice, România beneficiază de fonduri europene de peste 4 milioane