Românii consumã, anual, circa 20 milioane litri de vodcã si 160 milioane litri de rachiu si tuicã. Valea Jiului a bãut anul trecut vreo 180.000 litri de vodcã, ceea ce înseamnã un litru si ceva pe cap de locuitor. La tuicã si rachiu s-a pierdut numãrul…
Conform calculelor fãcute pe formula intrãri-vânzãri, consumul de vodcã din România a ajuns anul trecut la peste 20 de
milioane de litri. Pofta românilor de a consuma bãutura ruseascã la origini a crescut cu vreo 8,4% fatã de anul precedent. De precizat cã jumãtate din întreaga cantitate de 20 de
milioane de litri de vodcã s-a vândut în ultimele trei luni din an, asa cum reiese si din analiza Ziarului Financiar. Adicã frigul si sãrbãtorile au crescut apetitul pentru tãrie, vara fiind preferatã berea, care se aflã pe primul loc, si vinul…
Oricum, vodca este a doua bãuturã spirtoasã din România din punctul de vedere al cantitãtii consumate, dupã bãuturile cu arome – rachiu, tuicã, aceasta din urmã acoperind circa 70% din vânzãrile în volum, adicã 160 de milioane de litri.
Luând în calcul cã într-un pahar se pun în medie circa 30-35 de ml de vodcã, anul trecut s-au consumat circa 500-600 de milioane de pahare din aceastã bãuturã, potrivit calculelor ZF. Astfel, un român consumã, în medie, un litru de vodcã anual, echivalentul a 25 de pahare.
În Valea Jiului, conform unor date neoficiale (studiul n-a cuprins întreaga perioadã a anului trecut), s-au consumat circa 180.000 de litri de vodcã, ceea ce ne situeazã la nivelul tãrii, de 1 litru/cap de locuitor. Despre consumul de tuicã si rachiu nu am reusit sã aflãm date, dar si aici am fost asigurati cã nu suntem mai prejos decât tara.
Si totusi, valoarea pietei în România, la vodcã, a scãzut în ultimii cinci ani cu vreo 20%. Anual aceasta ajunge la circa 820-850 de milioane de lei, echivalentul a 180-190 de milioane euro. O cãrutã de ba