Ziua de 1 octombrie are o semnificaţie aparte pentru pompierii vrânceni. În urmă cu exact 45 de ani, prin ordinul Ministrului de Interne, a luat fiinţă Grupul de Pompieri al judeţului Vrancea, sub comanda locotenent colonelului George Rădulescu. Grupul de Pompieri avea în compunere Comandamentul Grupului şi Compania de Pompieri Focşani, condusă de căpitan Constantin Tacică, având cu 11 cadre şi 56 militari în termen. Oameni dedicaţi binelui public şi celor aflaţi în nevoie, pompierii s-au regăsit de-a lungul anilor alături de cetăţeni, îndeplinindu-şi cu profesionalism şi dăruire misiunea de apărare a vieţilor oamenilor şi bunurilor acestora.
An de an cifrele statistice arată o creştere a numărului de intervenţii, direct proporţională cu înmulţirea riscurilor specifice identificate. Şi an de an, pompierii fac dovada capacităţii de intervenţie şi a profesionalismului, plătind uneori preţul suprem pentru salvarea semenilor lor. Cu timpul, pompierii vrânceni au pus bazele unor subunităţi şi în alte părţi ale judeţului, în scopul reducerii timpului de răspuns şi eficientizării intervenţiilor. Astfel, începând cu 1 iulie 1975 ia fiinţă Compania de Pompieri Adjud, la 1 septembrie 1995, prin măsurile întreprinse de către comanda unităţii, ia fiinţă Compania de pompieri de la Vidra, iar începând cu 1 mai 1998 a fost înfiinţată Staţia de Pompieri Panciu, în cadrul căreia funcţionează, începând cu 1 mai 2011, Punctul de Lucru Soveja.
La sarcina binecunoscută de stingere a incendiilor s-au adăugat, odată cu evoluţia societăţii, şi intervenţiile pentru acordarea primului ajutor, descarcerare, salvarea persoanelor ameninţate de inundaţii sau alte calamităţi, accidente, avarii etc. „Aniversarea a 45 de ani de la înfiinţarea Grupului de Pompieri al judeţului Vrancea reprezintă un moment deosebit şi un motiv în plus să ne reamintim cu respect de cei care au pus în