BNR a redus dobânda-cheie de la 4,5% la 4,25%. Ce se va întâmpla mai departe? Scăderea nivelului dobânzilor la creditele în lei este „insuficientă“ şi nu reflectă nici politica monetară, nici condiţiile de piaţă, dar băncile nu vor avea încotro şi vor ieftini costul împrumuturilor în lei, speră Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.
„Băncile nu au motive economice şi financiare pentru a nu reduce dobânzile la credite. Au justificările lor legate de încredere, de calitatea clienţilor, de riscurile pe care le percep, de faptul că şi discuţiile cu clauzele abuzive determină o stare de incertitudine, de neîncredere. Dar nu văd nicio justificare din punct de vedere economic. Ieftinirea creditelor în lei este insuficientă. Băncile comerciale au un câmp mare pentru a ieftini în continuare creditele în moneda naţională“, a declarat ieri Isărescu la briefing-ul de presă de după şedinţa de politică monetară.
BNR a început în iulie un nou ciclu de relaxare a politicii monetare, iar banii au început să se ieftinească pe piaţa monetară.
Însă bancherii s-au grăbit să plătească mai puţin pentru depozitele atrase şi au întârziat să ieftinească în acelaşi ritm creditarea, încercând astfel să-şi îngroaşe marjele de profit.
Dobânzile Robor cu scadenţa la 3 şi 6 luni - indicatorii pieţei monetare folosiţi ca reper de preţ în contractele de credit în lei - au scăzut sub 4%, în urma deciziilor BNR de a tăia dobânda-cheie, faţă de nivelurile din ianuarie de peste 6% pe an. Dar la nivelul pieţei dobânda medie la creditele în lei este în jurul a 10%, în timp ce dobânda medie la depozite a scăzut spre 4%, marja de câştig a băncilor ajungând la maximul ultimilor trei ani.
Guvernatorul BNR a atenţionat ieri bancherii că „au depăşit măsura“ cu reducerile de dobânzi la depozite.
„Eu cred că multe (bănci - n. red.) au şi depăşit măsura. Este şi motivul pr