Printre nemultumirile cadrelor medicale care au scos in aceasta luna in strada medici si asistenti este si cea legata de schimbarea statutului spitalelor publice. Coalitia Profesionistilor din Sistemul de Sanatate si-a exprimat, fata de oficialii sistemului sanitar, ingrijorarea ca prin transformarea spitalelor in regii autonome, ONG-uri (fundatii si asociatii) sau societati comerciale, acestea ar putea fi politizate. De asemenea, cadrele medicale se tem ca spitalelor li se poate schimba destinatia, iar personalul isi va pierde locurile de munca.
Cu toate aceste temeri, discutiile purtate intre repreyentantii cadrelor medicale si cei ai Ministerului sanatatii au aratat ca parerile coincid atuncio cand vine vorba de cresterea flexibilitatii manageriale.
Propunerea Coalitiei Profesionistilor din Sistemul de Sanatate a vizat un nou tip de entitate – societatea medicala civila, in timp ce oficialii sistemului sanitar au venit cu argumente pentru schimbarea statutului spitalelor publice. asta intamplandu-se, saptamana trecuta, la Ministerul Sanatatii.
Despre beneficiile schimbarii statutlui spitalelor publice, oficialii sistemului sanitar au punctat faptul ca unitatile medicale cu paturi vor avea buget global, cu alte cuvinte managerii nu vor mai avea bugetul elaborat pe articole de clasificatie bugetara, pentru a se putea modifica bugetul in timpul anului. aun alt avantaj ar fi
posibilitatea inregistrarii spitalului ca platitor de TVA si deducerea TVA aferenta achizitiilor, avand ca efect diminuarea costurilor si majorarea lichiditatilor prin recuperarea de TVA de la buget.
Oficialii sistemului sanitar mai spun ca prin schimbarea statutului spitalelor, acestea vor avea posibilitatea de contractare de imprumuturi, de emitere de obligatiuni si de crestere a finantarii necesare investitiilor. Un alt avantaj ar fi
calcularea si in