Juristul de la Protecţia Consumatorilor, plătit cu 1.000 de lei pe lună, trebuie să le ţină piept avocaţilor cu ştaif tocmiţi de bănci sau de multinaţionale. Mare parte din amenzile date de Protecţia Consumatorilor sunt, astfel, reduse sau anulate în instanţă.
Amenzi de sute de milioane de lei aplicate de cea mai simplă structură de control sunt blocate în instanţele judecătoreşti. De plătit, plătesc doar firmele mici, iar marii operatori ajung de fiecare dată în instanţă unde cer şi, de regulă obţin, reducerea sau anularea sancţiunii. Comisarii de la Protecţia Consumatorilor aplică lunar amenzi de peste 100.000 lei, dar nu încasează nicio treime din această sumă.
Pot scăpa uşor
Ultima sancţiune „sonoră” aplicată de comisarii de la Protecţia Consumatorilor a vizat supermarketul Auchan. În urma unei reclamaţii, s-a constatat că supermarketul „fura” la cântar, iar diferenţele erau semnificative. Astfel, unul dintre produse avea 244 grame şi nu 620 grame, cum era înscris pe ambalaj. „S-au retras produsele şi am amendat operatorul. Nu ştim încă dacă au achitat amenda, sunt în termenul de contestare”, a explicat Marian Grigoraş, comisarul şef al CRPC Iaşi. Reprezentanţii Auchan au pus totul pe seama unei erori de etichetare, dar ar putea scăpa de plata celor 5.000 de lei primiţi ca amendă. Nu ar fi, astfel, primul mare operator care scapă uşor de sancţiuni.
200 de procese
Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor este implicat, în această perioadă, în peste 200 de acţiuni în instanţă. În general este vorba despre marii operatori care sunt nemulţumiţi de sancţiuni. „Pe de o parte avem băncile, care au departamente juridice puternice, iar pe de altă parte sunt operatorii comerciali cu brand care îşi protejează imaginea. Singurii care nu au contestat sancţiunile sunt cei de la Romtelecom, ei remediază”, a spus Grigora