Într-un raport al Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IJP prezentat Prefectului Judeţului Prahova se dezvăluie rezultatele oamenilor legii în primele opt luni ale lui 2013 în „prevenirea şi combaterea" evaziunii fiscale. În document se recunoaşte că organele de control fiscal se confruntă cu o proliferare a fenomenului evazionist pe fondul unor „imperfecţiuni ale legislaţiei sau a unor reglementări", afirmându-se că „nu s-au găsit încă mijloacele cele mai adecvate pentru a asigura scăderea la un nivel cât mai mic a activităţilor evazioniste". Printre altele, oamenii legii recunosc, însă, un fapt unde statul român nu ia niciodată măsuri, pe principiul „balta are peşte": evaziunea este generată de „presiunea fiscală excesivă asupra contribuabilului".
Inspectorii de la Fraude zic bine. Are cine să-i asculte?
Raportul poliţiştilor de la IJP conţine o mulţime de adevăruri de care statul român ar putea să ţină cont atunci când reglementează politicile fiscale, documentul fiind o analiză pertinentă asupra realităţilor economice ale momentului din România.
După prezentarea unei statistici operative pentru primele opt luni ale anului în curs, reprezentanţii IJP Prahova prezintă analiza cu factorii care favorizează evaziunea fiscală.
1. „Incertitudini legislative care au însoţit schimbările economice din societatea românească".
2. lipsa unei legislaţii clare şi ferme care să conducă la radierea din Registrul Comerţului a societăţilor comerciale la care s-au constatat săvârşirea de fapte de evaziune fiscală şi interzicerea asociaţilor acestora să înfiinţeze alte firme
3. atitudinea tolerantă a populaţiei faţă de încălcarea reglementărilor legale şi o oarecare reticenţă faţă de disciplina financiară a administratorilor de societăţi comerciale
4. eliminarea din legislaţie a obligativităţii controlului fiscal înain