Complexul Energetic Oltenia are, pe primele opt luni ale anului, un profit din exploatare de aproape 50 de milioane de lei şi 7 TW vânduţi. La capitolul investiţii compania stă foarte prost. Chiar şi aşa, Laurenţiu Ciurel spune că situaţia financiară arată bine.
Directorul general executiv al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a făcut publice, într-o conferinţă de presă, rezultatele financiare ale companiei, la opt luni. A fost extrasă cantitatea de 15 milioane de tone de lignit, s-au vândut 7 milioane de MW, iar profitul brut este de 135 de milioane de lei, a spus Ciurel. „Acestea sunt cifrele înaintate la FMI“, a mai spus acesta. Dar, profitul real al companiei este de aproape 50 de milioane de lei, iar 85 de milioane reprezintă profitul financiar. „Este bine că nu este pierdere, dar profitul de 49 de milioane de lei este cel care reflectă activitatea. Având în vedere anul care a trecut, impresia generală este că situaţia este chiar foarte bună“, a spus Ciurel.
Directorul Laurenţiu Ciurel a subliniat că cea mai mare cantitate de energie a fost produsă la termocentralele Turceni şi Rovinari. „46% din această producţie de 7 TW este pe Rovinari, 39% în Turceni, 7,8% la Craiova şi diferenţa la Işalniţa. Ar fi trebuit să fie 10-11 TW, dar din păcate trebuie să trăim aşa“.
La capitolul investiţii, CE Oltenia nu şi-a respectat angajamentele luate prin bugetul de venituri şi cheltuieli. „Cheltuieli cu investiţiile, din păcate, avem la opt luni doar 468 de milioane de lei, faţă de 1 miliard 100 cât aveam prevăzut, iar la opt luni trebuia să fie undeva la 6-700 de milioane de lei, datorită lipsei de cash“.
Lipsă de bani şi colectare inexistentă a creanţelor. CE Oltenia are de recuperat 800 de milioane de lei, din care aproape 300 de milioane reprezintă penalităţile datornicilor. „Plătim impozit, bani reali, pe nişte sume pe care va fi