Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) cere autoritatilor alocarea a 6% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru Educatie, termenul acordat pentru indeplinirea acestei solicitari fiind data adoptarii, de catre Guvernul Romaniei, a proiectului Legii Bugetului de stat pentru anul 2014, se arata intr-un comunicat remis azi, 30 septembrie, Agerpres.
“Solicitam alocarea a 6% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru Educatie, dar si modificarea Legii educatiei nationale, inclusiv in ceea ce priveste statutul personalului didactic. Trebuie eliminate discriminarile existente in prezent, in paralel cu cresterea calitatii actului de instructie si educatie si cresterea gradului de implicare a cadrelor didactice in luarea deciziilor. Pentru aceste revendicari, termenul limita pe care il acordam autoritatilor este 30 noiembrie a.c.”, se arata in comunicatul citat.
In plus, FSLI doreste si adoptarea unei legi a salarizarii, prin care salariile profesorilor debutanti sa creasca cu 50 %, iar raportul dintre salariul de baza maxim al functiei didactice si cel minim sa fie de 2:1.
“Alte revendicari importante se refera la depolitizarea invatamantului, unde termenul este 30 aprilie 2014, dar si la regandirea programelor scolare si a sistemului de evaluare a elevilor, unde dorim o solutie pana pe 31 august 2014. In cazul in care Guvernul nu isi va manifesta expres intentia de a solutiona aceste probleme majore care afecteaza sistemul de invatamant preuniversitar si salariatii acestuia, vom demara procedurile necesare pentru declansarea actiunilor de protest”, se mai spune in comunicat. Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) cere autoritatilor alocarea a 6% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru Educatie, termenul acordat pentru indeplinirea acestei solicitari fiind data adoptarii, de catre Guvernul Romaniei, a proiectului Legii Bu