Pentru prima data in ultimii patru mii de ani, o limba veche, proto-indo-europeana (PIE), a putut fi auzita, dupa decenii intregi de cercetare.
Aceasta limba ar fi fost vorbita intre anii 4.500 si 2.500 i.Hr. de catre stramosii nostri din intreaga Europa si Asie.
Chiar daca nu exista nicio inregistrare scrisa a limbii, cercetatorii au reusit sa recreeze o versiune aproximativa, bazata pe cunoasterea textelor antice in limbi indo-europene, cum ar fi latina, greaca si sanscrita, relateaza Daily Mail.
Intr-o inregistrare, Dr. Andrew Byrd, expert in lingvistica la Universitatea din Kentucky, a citit parabola cu oile si caii in limba PIE.
Pilda, scrisa in 1868 de catre lingvistul german Dr. August Schleicher, a fost preluata de cercetator si tradusa in PIE, ca o modalitate de a experimenta vocabularul.
"Nu exista nicio modalitate de a crea o versiune definitiva a limbii, dar pronuntia ei este aproximativ identica cu limba vorbita acum cateva mii de ani", a declarat Byrd.
In ciuda interesului sau legat de inregistrare, Byrd a spus ca nu are intentia de a dezvolta proiectul, deoarece "nu exista exemple scrise si ar trebui create noi povestiri".
Printre limbile moderne care provin din familia indo-europeana se numara engleza, suedeza si farsi. In legatura cu acest aspect, Byrd a adaugat: "persana si engleza au fost in urma cu 6.500 ani aceeasi limba. Asta ne ofera un sentiment de unitate."
Byrd crede ca PIE a fost, probabil, vorbita in stepele Eurasiatice acum aproximativ 4.500 ani, dar alti cercetatori au introdus recent o noua teorie, potrivit careia limba ar fi fost vorbita mult mai devreme, in zona Turciei de astazi.
Din cauza lipsei de informatii disponibile, PIE este un subiect in plina dezbatere in randul cercetatorilor.
Pentru prim