Primul român ales în Parlamentul de la Berlin, sasul Berndt Fabrizius, originar din Sibiu, sustine intr-un interviu acordat la Adevarul ca imaginea Romaniei in strainatate este mai proasta decat ar fi cazul. Tara a progresat enorm, prin comparatie cu momentul 1990. Este astazi, spune proaspatul ales in Bundestag, un stat democratic, membru al Uniunii Europene, in ciuda unor „deficiente”. Cea mai mare greseala a autoritatilor romane - cu consecinte asupra imaginii tarii in Occident - ar fi fost proasta gestionare a chestiunii retrocedarii proprietatilor confiscate de comunisti. Daca retrocedarile se faceau mai repede, si in natura, statul nu avea nimic de pierdut. Chiar si acum, mai precis in 2012, Berndt Fabrizius considera ca s-au luat masuri gresite: compensatii reduse la 20% din valoarea proprietatii neretrocedate, si platite cu taraita.
Si Dan Cristian Turturica arata in articolul sau publicat in weekend in Romania libera ca justitia a facut mari progrese si se afla pe drumul cel bun. Dovada, condamnarea definitiva a lui Dan Voiculescu, patronul trustului de presa Intact - adica Antenele - si fondatorul Partidului Conservator. In viata politicienilor romani a aparut imprevizibilul. Nimeni nu mai are sentimentul imunitatii pe termen lung. Trimiterea in puscarie a lui Adrian Nastase, George Becali, condamnarea ministrului Relu Fenechiu şi a lui Dan Voiculescu, precum si alte dosare de coruptie aflate pe rol reprezinta ”marele câştig al schimbării de paradigmă iniţiată de Traian Băsescu şi pusă în practică împreună cu câţiva zeci de profesionişti din instituţiile strategice”, mai spune comentatorul de la Romania libera.
Andreea Pora comenteaza si ea in revista 22 condamnarea lui Dan Voiculescu de catre tribunalul Bucuresti - instanta spre care a fugit Voiculescu de Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin tertipul de a demisiona