Situaţia politică a Italiei se întoarce în haos, la cinci luni de la formarea executivului condus de Enrico Letta. Preşedintele Republicii italiene, Giorgio Napolitano şi primul ministru caută o soluţie pentru a salva Italia de o criza instituţională, în contextul în care cei cinci miniştri PDL, de centru dreapta din coaliţia guvernamentală au demisionat. Criza a fost provocată de fostul premier Silvio Berlusconi, care, luni, ar fi trebuit sa primească un vot in Parlament referitor la statutul sau de senator.
Corespondenta RFI la Roma, Elena Postelnicu
48 de ore are la dispoziţie primul ministru Enrico Letta pentru a se prezenta in fata Parlamentului italian în vederea clarificãrii susţinerii din partea aliatului sãu si pentru a cere, eventual, un vot de încredere. Decizia a fost luată după o discuţie de o oră şi jumătate cu şeful statului italian, Giorgio Napolitano.
In plus Letta a tinut sa sublinieze ca nu are intenţia sa guverneze cu orice preţ, dar ca este nevoie de un vot de încredere pentru a aplica legea de stabilitate pana la sfârşitul acestei luni.
Presedintele Republicii, Giorgio Napolitano a repetat duminica seara cã nu doreste sã dizolve Parlamentul atât timp cât nu este modificatã legea electoralã.
Aşadar se va ajunge la un deznodământ poate miercuri. "Fiecare îsi va asuma responsabilitatea în fata ţării", a declarat Letta. Speranta sa este sã atragã parlamentari de centru-dreapta, sãtui de accesele de furie ale lui Berlusconi si sã formeze o nouã majoritate pentru un Guvern "Letta bis"
De partea cealaltă, Silvio Berlusconi, care duminica a aniversat 77 de ani, nu renunţa la bătălia provocată si declara ca nu poate avea incredere intr-un guvern "de trădători". Fostul prim ministru cere sa se mearga din nou la vot si continua sa-l atace pe Letta si pe reperezentantii Partidului Democrat, de centru stânga, care