Un studiu privind drepturile de proprietate intelectuală, elaborat de Oficiul European de Brevete (OEB) și de Oficiul pentru Armonizare în cadrul Pieței Interne (OAPI), a fost publicat azi.
Studiul, intitulat „Sectoarele în care se utilizează pe scară largă drepturile de proprietate intelectuală: contribuția la performanța economică și la ocuparea forței de muncă în Europa", măsoară importanța drepturilor de proprietate intelectuală în economia UE. Principalele constatări ale studiului sunt acelea că sectoarele în care se utilizează pe scară largă drepturile de proprietate intelectuală generează aproximativ 39% din totalul activității economice din UE (aproximativ 4,7 miliarde EUR anual), acestea asigurând în mod direct aproximativ 26% din totalul locurilor de muncă din UE (56 de milioane de locuri de muncă); încă 9% din locurile de muncă din UE sunt legate în mod indirect de sectoarele respective.
"Studiul ne arată că utilizarea drepturilor de proprietate intelectuală în economie este omniprezentă", spune comisarul european pentru piaţa internă şi servicii, Michel Barnier. "De la industriile de înaltă tehnologie, la producătorii de articole sportive, jucării și jocuri pe calculator, toate aceste sectoare folosesc pe scară largă nu doar un tip, ci, adesea, mai multe tipuri de drepturi de proprietate intelectuală".
„Raportul arată că beneficiile brevetelor și ale altor drepturi de proprietate intelectuală nu sunt doar o teorie economică", spune preşedintele Oficiului European de Brevete, Benoît Battistelli. "Pentru societățile inovatoare, imobilizările necorporale au devenit extrem de importante. În special pentru IMM-uri, dar și pentru centrele de cercetare și pentru universități, brevetele constituie adesea o oportunitate de a avea acces la fonduri și de a găsi parteneri de afaceri. Pentru a rămâne competitivă într-o economie globală, Eur