Compania australiană Zeta Petroleum, care deţine zăcământul de gaze de la Boboc, se află în căutare de finanţare şi parteneri pentru a continua repunerea în exploatare a zăcământului. Australienii au în plan extinderea unei sonde deja existente pe perimetrul respectiv, şi anume Boboc 310.
În urmă cu doi ani, Zeta Petroleum anunţa că vrea să investească, împreună cu Cooper Energy – partenerii de atunci de la respectiva concesiune - minimum 16 milioane de dolari pentru dezvoltarea zăcământului. Spre sfârşitul lunii iulie 2012, compania a demarat forajul la o nouă sondă în perimetrul de gaze de la Boboc. Costurile bugetate pentru finalizarea operaţiunilor pe perimetru au fost estimate la 3,5 milioane de dolari, iar producţia finală a perimetrului era estimată a fi atinsă în acest an. În septembrie anul trecut, în timpul forării primei sonde de testare, Bobocu 310, Zeta Petroleum a descoperit mai multe straturi de gaze, însă primele evaluări nu au indicat prezenţa unor resurse suficiente pentru exploatare comercială, astfel încât sonda a fost suspendată până la efectuarea de analize mai detaliate. Cu toate acestea, intenţia companiei australiene rămâne aceea de a repune în exploatare, deoarece perimetrul prezintă în continuare potenţial.
Intenţia companiei britanice este aceea de a readuce perimetrul de la Boboc, abandonat în anii ’90, în producţie, prin forarea puţurilor noi folosind tehnologii moderne şi, acolo unde este posibil, să realizeze lucrări de intervenţie în puţurile deja existente.
Câmpul din judeţul nostru are resurse cunoscute de 1,25 de miliarde de metri cubi de gaze şi resurse potenţiale de aproximativ 400 de milioane de metri cubi. Perimetrul a fost descoperit de Romgaz în 1966, iar producţia a început în 1977, însă, din cauza nisipului şi a practicilor neadecvate, puţul a fost închis în anul 1995, după producerea unui total d