Criza politică din Italia, unde guvernul stă să se prăbuşească, şi perspectiva unor negocieri perelungite pentru formarea unui nou guvern în Germania ar fi putut crea furtuna perfectă pe pieţele europene. Furtună este, dar slabă, semn că investitorii nu mai iau în serios jocurile politice, mai ales pe cele din Europa, ştiind din experienţă că miezul de putere al zonei euro Berlin-Bruxelles poate acţiona şi forţa pacea, şi se concentrează mai mult pe semnalele de revenire economică.
Acţiunile europene au scăzut ieri, în frunte cu cele italiene, în prima zi de tranzacţionare de după declanşarea crizei politice italiene, dar nu îngrijorător, iar costurile de finanţare ale guvernului de la Roma au urcat, însă sunt cu mult sub cotele de criză.
Nicholas Spiro, directorul executiv al Sovereign Strategy, explică impactul redus prin faptul că pieţele s-au obişnuit cu „politica disfuncţională a Italiei“. El atenţionează însă că există sentimentul că situaţia a scăpat acum de sub control, cu consecinţe potenţial periculoase atât pentru Italia, cât şi pentru zona euro.
„Demisiile de sâmbătă din guvernul măcinat de conflicte al premierului Enrico Letta ale celor cinci miniştri din partidul Forza Italia al lui Berlusconi trag clopotele pentru marea coaliţie în vârstă de doar cinci luni“, consideră Spiro, citat de CNBC. Investitorul notează că, spre deosebire de crizele anterioare, marea diferenţă este că acum BCE prin programul de achiziţie de obligaţiuni limitează creşterea costurilor de împrumut ale Italiei şi Spaniei, în timp ce pieţele au ales să se concentreze pe revenirea economică din zona euro.
„Această criză este ultimul lucru de care avem nevoie“
Ministrul italian al muncii Enrico Giovannini a avertizat că partenerii europeni ar putea pune presiune pe Italia dacă actuala criză politică persistă şi se revarsă în zona euro, scrie ag