Propunerea comisiei de specialitate a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) către plenul APCE pentru funcţia de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) din partea României este Iulia Motoc.
Declaraţia a fost făcută luni, pentru Agerpres deputatul liberal Alina Gorghiu, membru în delegaţia Parlamentului României la APCE. Potrivit Alinei Gorghiu, Comisia a intervievat duminică seara propunerile României pentru funcţia de judecător la CEDO, întocmind un raport. Deputatul PNL a arătat că plenul APCE se va pronunţa marţi prin vot asupra propunerii privind reprezentantul României la CEDO.
La începutul lunii iunie, Ministerul Justiţiei informa că, în urma publicării anunţului privind selecţia candidaţilor în numele României pentru funcţia de judecător la CEDO, au fost depuse şapte candidaturi, respectiv Cristina Coteanu, Bianca Guţan, Codrin Miron, Iulia Motoc, Tudor Panţîru, Florin Streteanu, Paul Vasilescu.
Guvernul a aprobat, pe 19 iunie, lista candidaţilor pentru funcţia de judecător la CEDO. Pe această listă se aflau Bianca Andrada Guţan, Iulia Antonella Motoc şi Florin Streteanu, propunerea de rezervă fiind Tudor Panţîru.
Pe 26 iunie, comisiile juridice şi pentru drepturile omului ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au avizat favorabil candidaturile a trei judecători pentru CEDO—Bianca Guţan, Florin Streţeanu şi Tudor Panţâru—, în timp ce candidatura Iuliei Motoc a fost avizată negativ.
În august, grupul de experţi consultativ al APCE a solicitat Guvernului României clarificări suplimentare pentru unul dintre candidaţii aflaţi pe lista cu propunerile ţării noastre pentru funcţia de judecător CEDO.
Ulterior, Ministerul Justiţiei a transmis Guvernului un Memorandum cu propunerea pentru modificarea listei de candidaturi înaintate Consiliului Europei pentru desemnarea unui judecător la CEDO în sensul retra