Banca Naţională va reduce dobânda de politică monetară la 4,25% în şedinţa Consiliului de Administraţie din 30 septembrie 2013, conform unui sondaj intern realizat de Asociaţia Analiştilor Financiar - Bancari din România (AAFBR).
'Dobânda de politică monetară ar putea fi redusă în continuare până la 4% în luna decembrie 2013. Estimarea celor mai mulţi analişti pentru decembrie 2014 plasează dobânda de politică monetară la nivelul de 4%, dar există participanţi la sondaj care văd posibilă o scădere a dobânzii la 3,75%. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei ar putea fi menţinute la nivelul de 15% până la finalul anului 2013. În anul 2014 rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei ar putea fi diminuate până la 12%. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în valută ar putea fi menţinute la nivelul de 20% până la finalul anului 2013', sustine AAFBR.
Potrivit Asociatiei, la finalul anului 2014 rezervele minime obligatorii pentru pasivele în valută s-ar putea plasa tot la nivelul de 20% conform estimării celor mai mulţi analişti, cu toate că există un număr de participanţi la sondaj care văd posibilă o diminuare la 15%.
Printre analiştii care sunt de părere că BNR va decide scăderea dobânzii cheie în şedinţa din 30 septembrie se află şi Dorina Cobîscan, membru AAFBR şi analist BCR.
'Banca Naţională a României ar putea continua ciclul de relaxare a politicii monetare prin reducerea dobânzii cheie la nivelul de 4,25% în cadrul şedinţei de politică monetară din luna septembrie pe fondul scăderii presiunilor inflaţioniste şi al persistenţei unei cereri interne slabe, în timp ce rezervele minime obligatorii pentru lei şi valută ar putea rămâne nemodificate la 15% şi respectiv 20%. Diminuarea dobânzii de politică monetară ar putea duce la scăderea dobânzilor la creditele în lei ceea ce în final va avea un efect favorabil ş