Printre cele mai raspandite beneficii extrasalariale din Romania se numara tichetele de masa si asigurarile medicale, in timp ce comisioanele oferite la finalizarea proiectelor sunt din ce in ce mai utilizate in companiile
locale, in special in cele de IT, potrivit estimarilor Accace, una dintre principalele companii de externalizare si consultanţa de afaceri din regiune.
„În acest an am observat o sedimentare în ceea ce privește ponderea beneficiilor extra salariale oferite de angajatori. Printre preferinţe rămân tichetele de masă sau cele cadou şi asigurările medicale, în timp ce pensiile private facultative sau acordarea de mașini de serviciu şi decontarea carburantului pentru transport sunt în prezent printre cele mai rar oferite”, declara Maria Cojocariu, Payroll Manager Accace.
Printre alte beneficii extra salariale acordate angajaţilor din companiile locale se numără şi asigurarea costurilor abonamentelor de telefonie mobilă, dar şi acordarea de cadouri cu ocazia sărbătorilor legale, precum Crăciunul, Paştele sau 8 Martie.
„Toate beneficiile extra-salariale acordate în natură angajaţilor, cu o valoare mai mare de 150 de lei, sunt considerate venituri asimilate salariilor şi reprezintă, din punct de vedere fiscal, venit impozabil. Astfel, acestea se cuantifică şi se includ pe ştatul de salarii pentru impozitarea cu 16%”, a mai precizat Maria Cojocariu.
Ce trebuie să ştie angajaţii la acordarea beneficiilor extrasalariale
Angajaţii care primesc beneficii extra-salariale în natură trebuie să aibă în vedere faptul că valoarea prestațiilor suplimentare trebuie specificată în mod obligatoriu în contractul individual de muncă. Astfel, pe lângă elementele componente ale salariului, există obligativitatea angajatorului să includă beneficiile extra-salariale în cuprinsul contractului de muncă, la capitolul “Salarizare”.
În