Maladia pe care toată omenirea încearcă să o învingă.
Cei mai mulţi moldoveni mor din cauza cancerului colorectal şi a glandelor mamare, iar copiii cel mai frecvent sunt afectaţi de tumorile sângelui. Cu siguranţă, cercetătorii care vor obţine antidotul împotriva acestor maladii, vor fi distinşi cu premiul Nobel.
Cancerul continuă să curme anual mii de vieţi, în Republica Moldova. Aproape jumătate din cazurile înregistrate în ţară sunt depistate prea târziu pentru ca medicii să mai poată oferi ajutor celor afectaţi de boală. Atât statisticile oficiale, cât şi medicii, constată că prea mulţi moldoveni ajung să afle că au cancer doar atunci când boala nu mai poate fi tratată. Asta şi generează numărul mare de decese, care anual se ridică la peste 5.600, ceea ce înseamnă că în fiecare zi mor aproximativ câte 15 oameni din cauza bolii.
Rămaşi fără mamă
Tatiana a aflat că este bolnavă de cancer acum trei ani. Nu a simţit durere până în momentul în care boala a trecut într-o stadie avansată, povesteşte Veronica, fiica femeii. "Nu dădea semne că ar suferi de vreo maladie şi nici nu s-a plâns vreodată ca ar fi durut-o ceva. De asta nu ne-am alarmat niciunul dintre noi", spune tânăra care acum un an şi-a înmormântat mama. Când a rămas spitalizată, medicii nu au mai putut face nimic decât să-i calmeze durerile care deveniseră insuportabile. "Jumătate de an a stat în spital. Când au văzut că nu mai reacţionează la tratament, ne-au spus să o luăm acasă", spune cu ochii în lacrimi Veronica.
O altă familie, aceeaşi durere. Trei copii îşi vor pierde mama pentru că femeia a aflat prea târziu despre boala sa. "A început să slăbească, dar credeam că e din cauza stresului sau a grijilor de acasă. Nu o durea nimic. Am mers la medic abia atunci când a ajuns ca o umbră", spune soţul femeii. A trebuit să facă mai multe examene medicale până i-a fost